Hreflang Etiketi Nedir? Hreflang Etiketi Nasıl Kullanılır?

Hreflang nedir? Hreflang nasıl kullanılır? Bir Web Sitesine Hreflang Nasıl Eklenir

Web siteleri, Google’ı bir web sitesinin dili ve konumu hakkında bilgilendirmek için Hreflang işlevini kullanabilir. Hreflang Etiketi Farklı coğrafi bölgelerden arama yapan kullanıcılar farklı web siteleri görebilir. Hreflang, hedef kitlenizi veya bölgeniz dışındaki diğer dilleri hedeflemenize yardımcı olabilir. Bu makalede hreflang ne anlama geliyor. Aşağıda hreflang etiketinin nasıl kullanılacağı ve web sitenize nasıl ekleneceği hakkında içerik bulacaksınız.

Hreflang nedir?

Hreflang Etiketleri, Google’ın bir sitenin dilini ve ulusal ve uluslararası bölgelerdeki konumunu iletmesine olanak tanır. Hreflang, konum ve dili hedeflemek için kullanılır.

Hreflang, uluslararası e-ticaret siteleri için çok önemli bir etiket olabilir, çünkü siteleri konuma göre arama sonuçlarında görünecektir. Uluslararası bir e-ticaret sitesi söz konusu olduğunda, bu etiket Türkiye dışındaki diğer dilleri ve diğer konumları da içermelidir.

Dil ve konum etiketlerinin etkileri sayısızdır. Hreflang, arama motoru optimizasyonunda hayati bir rol oynar. Konumunuzla ilgili arama sonuçlarında rekabet edebilmek için dil ve konum etiketlerine ihtiyacınız vardır.

Hreflang etiketleri yinelenen içerikten kaçınmanıza yardımcı olur. Google, sitenizde farklı bir dil sürümü bulursa içeriğinizi yinelenen olarak işaretleyecektir. Yinelenen içerikten kaçınmak için kanonik etiketleri ve hreflang kullanın.

SEO ile Hreflang İlişkisi

Hreflang’ın sıralama üzerinde büyük bir etkisi yoktur, ancak etkinliği büyük ölçüde hedef kitlenize bağlıdır. Amacınız bölgeniz dışındaki ziyaretçileri çekmek veya yurt dışında bir çalışma yürütmekse hreflang etiketlerini kullanın. Bu etiketleri kullanarak hedef kitlenize her yerde ve her dilde ulaşabilirsiniz.

Hreflang ve Canonical arasındaki ilişki nedir?

Uluslararası hizmet sunan siteler hreflang etiketlerini kullanmalıdır. Sayfanın zaten bir kanonik tanımlayıcısı varsa hreflang kodunu kullanmayın 🙂

Google, web sitenizin birden fazla dilde veya ülkede farklı sürümleri olduğunda rel=”canonical” kullanmamanızı önerir. Sitenizin tek bir dilde veya ülkede olan bir sürümünü oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Hreflang Etiketleri Nasıl Eklenir? Hreflang Nasıl Eklenir?

Hreflang etiketleri bir siteye birçok şekilde eklenebilir. Bu makale size hreflang etiketini eklemenin üç farklı yolunu göstermektedir.

Bir hreflang eklemenin birden fazla yolu vardır. İlk olarak http başlığını kullanacağız. Bu yöntem basit ve kolaydır ve genellikle insanlar html kullanamadığında kullanılır.

Blogunuz html kodlu değilse farklı dosya türleri için http başlığını kullanabilirsiniz.

Aşağıda HTTP başlığını içeren bir hreflang örneği yer almaktadır.

HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/pdf
Link: <https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics.pdf>; rel="alternate";hreflang="en"

Http dosyaları için başlıklar İngilizce olarak görüntülenir. Dosya biçimini kullanarak hem HTML hem de HTTP dosya biçimlerini ekleyebilirsiniz.

HTTP/1.1 200 OK
Content-Type: application/pdf
Link: <https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics.pdf>; rel="alternate";hreflang="en-gb", <https://www.seodefteri.org/us/seo-metrics.pdf>; rel="alternate";hreflang="en-us",

Hreflang’ı birden fazla dilde veya farklı konumlarda kullanmak istiyorsanız virgül ekleyin. Sayfanın sonuna kadar devam edin.

2. Insert Hreflang Etiketi ile Html Etiketi

Sitenizi kodluyorsanız, html kullanarak hreflang’ı dahil edebilirsiniz. Hreflang’ın html formatlı versiyonu birkaç kolay adımda kullanılabilir. HTML biçimlendirmesi, web geliştiricilerinin çalışmasını kolaylaştırır.

Web sitenize hreflang kodunu eklemek için çok fazla bir şey yapmanıza gerek yok. Yapacağınız tek şey hreflang etiketini html dosyası formatında yazmak, ardından sitenizin header bölümüne giderek <head> <head/> bölümüne yazdığınız hreflang etiketini eklemek.

Örneğin, Html’ye hreflang ekleyin.

link rel="alternate" hreflang="en-gb" href="https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics/" />

Hreflang kodu, hedef dili İngilizce ve Birleşik Krallık olarak belirtir. Hem dilin hem de konumun hedeflendiğini fark edeceksiniz. Bu kodlar web sitenizde dili veya ülkeyi değiştirmek için kullanılabilir.

Hreflang ile işaretlenmiş site haritası dosyaları

Artık hreflang eklemek için üçüncü bir yöntem daha var. İşaretleme, site haritasının xtml niteliği kullanılarak yapılabilir. Dosyaya hreflang eklemek karmaşık bir işlem olduğundan site haritası nadiren kullanılır.

3. XML Site Haritası Hreflang Etiketleri

<url>
  <loc>http://www.example.com/uk/</loc> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en" 
 href="http://www.example.com/" /> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en-us" 
 href="http://www.example.com/au/" /> 
  <xhtml:link rel="alternate" hreflang="en-gb" 
 href="http://www.example.com/uk/" />
</url>

<url> </url> etiketleri arasında, içeriğin ilk, ham sürümlerini ve değiştirilmiş dil sürümlerini göstermek için hreflang etiketleri kullanılmalıdır.

Bir diğer örnek:
<url>
<loc>https://www.seodefteri.org/seo-metrikleri/</loc>
<xhtml:link rel="alternate" hreflang="x-default" href="https://www.seodefteri.org/seo-metrikleri/" />
<xhtml:link rel="alternate" hreflang="en" href="https://www.seodefteri.org/en/seo-metrics/" />
<xhtml:link rel="alternate" hreflang="de" href="https://www.seodefteri.org/de/seo-metrics/" />
</url>

Bir hreflang etiketi eklemeden önce dikkat edilmesi gerekenler

Şimdi konuyu tartışmaya devam edeceğiz. Hreflang nedir? Hreflang eklerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini başlıklar halinde özetledik.

  • Dikkat! Dikkat! Dikkat!
  • Kodları önce dil, sonra ülke sırasına göre ekleyin. Sıralama çok önemlidir.
  • Kanonik tanımlayıcıya sahip bir sayfada hreflang etiketi kullanmaktan kaçının.
  • Hreflang eklerken sayfaları birbirine bağlamak önemlidir.

WordPress Hreflang Etiketi Ekleme

Bir WordPress sitesine hreflang kodları eklemek çok basittir. WordPress, sadece birkaç eklenti kullanarak eklenmesi kolay bir dizi hreflang etiketi ile birlikte gelir.

Polylang Eklentisi

Kullanıcılara ve Googlebot’lara web sitenizin birkaç dilde veya yerde içeriğe sahip olduğunu bildirmek için polylang kullanın.

WPML Eklentisi

Yukarıda gösterilen örnekte kullanılan eklenti ücretsiz ve mükemmel kalitede. Sitenize worpdresshreflang kodları eklemeniz gerekiyorsa bu eklentiler kullanışlıdır. Bu eklentiler sizi xml dosyaları veya http dosyaları ile uğraşmaktan ve zamandan kurtarabilir.

Hreflang Etiketleri

Bu eklenti yalnızca bir dilde içerik oluşturmanıza olanak tanıyacaktır. WordPress mağazasından Hreflang Tags eklentisini indirin. İndirdikten sonra eklentiyi etkinleştirin. Eklenti ayarlarınıza hreflang eklentisini eklediğinizde bir meta kutusu görünecektir. Dil ve konum işaretlemesini ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Bonus

Önde gelen web siteleri tarafından oluşturulan videoları izleyerek, oluşturduğunuz bir siteye etiketler ekleyebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *