Sayfa içi arama motoru optimizasyonu nedir? Sayfa İçi Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?
Sayfa içi ve site içi arama motoru optimizasyonu eş anlamlıdır. Site içi optimizasyon çalışmaları web sitelerini optimize etmek için çok önemlidir. Site içi SEO çalışması toplam web sitesinin %35’ini oluşturur. Google, site içi SEO için 90-100 kuralı takip edenleri ödüllendiriyor. Site içi seo, bir rehberde ele aldığımız bir konudur.
Yerinde Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nedir?
Site içi SEO, web sitenizi google için optimize etme sürecini ifade eder. Site içi seo, bir web sitesini google’a uygun olarak optimize etme sürecidir.
SEO çalışmalarınızın %35’ini site içinde gerçekleştirmeniz önemlidir. Web sitesindeki eylemleriniz onu daha kullanıcı dostu hale getirecek ve dönüşümleri artıracaktır. Her web sitesi sahibi site içi arama motoru optimizasyonu yapmalıdır.
Site içi SEO çalışmasında üç adım yer almaktadır.
- Site Üzerinde Seo Analizi
- Site SEO Ayarı
- Sitenizi Kullanıcılar için Optimize Etme
Site İçi SEO nasıl çalışır?
Bu kılavuz adımlara ayrılmıştır. Site içi SEO rehberimizi doğru bir şekilde takip ederseniz web sitenizin dönüşüm oranı ve sıralaması iyileşecektir.
1. Sayfa Başlıkları
SEO yaparken, sayfa başlığı optimize edilmesi gereken ilk şeydir. Site içi çalışmalar yapılırken sayfa başlıkları genellikle ihmal edilir. Bunları aşağıdaki gibi optimize etmelisiniz.
- Anahtar kelime başlığın sol tarafına yakın bir yere yerleştirilmelidir. Anahtar kelime başlığın soluna yakın bir yerde görünmelidir
- Anahtar kelimeler ve kısa başlıklar önemlidir.
- Web sitenize trafik çeken anahtar kelimeler bunu yapmanın en iyi yoludur.
2. Makale Başlıkları
Web sitenizi ziyaret edenler veya arama motorları aracılığıyla okuyanlar, harekete geçirici mesajlar içeren başlıklar seçerler. SEO site içi çalışmaları sırasında başlık seçimi için bazı kriterler vardır. Başlıklar içeriğinizin kullanıcılar tarafından fark edilmesini ve trafik oluşturmasını sağlayacaktır.
Makale Başlık Kriterleri
- Her sayfada yalnızca bir H1 etiketi bulunmalıdır.
- Makale başlığınız, içeriğini tanımlayan anahtar kelimeler içermelidir.
- İnsanları tıklamaya teşvik etmek için makalelerinizin başlığına bir eylem çağrısı eklemelisiniz.
- Kafa karıştırıcı kelimeler kullanmaktan kaçının ve anahtar kelimelerle özgün bir başlık oluşturun.
3. Makalemin başlığı ne olmalı?
Web sitenizin konu başlıkları hayati bir rol oynar. Konu başlıkları başlık veya etiket olarak adlandırılır, bu başlıklar h1-h2-h3-h4-h5-h6 şeklinde sıralanır. Konu başlıkları, sayılarına göre alt başlıklara veya başlıklara ayrılabilir. Bir şablon başlık ekleyerek ziyaretçilerin sitenizde gezinmesini kolaylaştırabilirsiniz. Tercih ettikleri başlığı seçmeleri yeterlidir.
İçerik hiyerarşisinin avantajları nelerdir? İçeriğinizin yapısının kullanıcı dostu olduğundan emin olabilirsiniz. Google içeriğinizin yapısıyla ilgilenir.
Konu Başlıkları Kriterleri
Web sitemizin konu başlıkları SEO kriterlerinin önemli bir parçasıdır. SEO sırasında bu başlıkları doğru şekilde kullanırsanız web sitenizin ziyaretçi sayısını artırabilirsiniz.
- Her sayfa sadece bir h1 başlığı kullanmalıdır.
- Başlıklarda mutlaka anahtar kelimeler yer almalıdır.
- Web siteniz html yapısı ile tasarlanmış ise www yapısına uygun başlıklar yazılmalıdır Örnek: <h1> … </h1>
- Bir sayfada yalnızca bir h1 etiketi olabilir. Üç h2 etiketi. Dört h3 etiketi. Ve altı h5 ve h6 işareti.
- Başlık etiketleri için farklı stiller kullanın. Etiketler farklı boyutlarda olmalıdır.
- Başlık etiketleri en iyi şekilde hiyerarşik bir formatta kullanılır. Kendi alt başlıklarınızı oluşturmadan önce h1 ile başlayın ve h6’ya kadar çalışın.
- Konuya yakın olmalıdır. Konu ile ilgili olmalıdır.
- Başlık etiketleri listeleme sırasına göre kullanılmalıdır. Bu hiyerarşik bir yapı oluşturacaktır.
4. Meta Açıklama neye benzemelidir?
Birçok site, içeriklerini analiz ederken meta bölümünü göz ardı eder. Meta bir açıklamadır. Metalar, arama motorlarına sitemizdeki içerik hakkında bilgi vermemizi sağlar. SEO yaptığımızda, kullandığımız meta açıklama sitemizin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlar. Arama yapanlar doğru meta açıklamasını kullandıklarında en iyi içeriği elde ederler. SEO’da çok fazla meta açıklama kullanılıyor. Meta bölümüne anahtar kelimelerle aşırı yüklenmek en sık yapılan hatadır.
Meta Açıklama Kriterleri
- Maksimum karakter sayısı 110’dur.
- Meta açıklamada anahtar kelimenizden 1-2 kez bahsedilmelidir.
- Meta açıklama her zaman düzenli bir şekilde yazılmalıdır.
- Meta açıklamada olabildiğince az bağlaç veya virgül kullanılmalıdır.
- Meta açıklama ile web sitenizin içeriği benzer olmalıdır.
- Meta açıklama içeriği tanımlamalıdır.
5. Site Hızı
Hızlı siteler oluşturarak kullanıcılarınıza daha iyi bir sayfa deneyimi yaşatabilirsiniz. Web siteniz için SEO çalışmaları yaparken site hızını göz ardı etmemelisiniz. Üç saniyeden daha yavaş yüklenen siteleri ziyaret eden kullanıcılar site tam olarak açılmadan siteyi terk edeceklerdir. Yavaş siteler kullanıcılar tarafından ziyaret edilmeyecektir. Sitenin hızı SEO için önemlidir. Sadece kullanıcılar için değil, Google için de önemlidir. Google’ın arama dizini daha hızlı yüklenen sitelere daha yüksek sıralama verir.
Site Hızı Ölçüm Aracı
- Google Sayfa Hızı
- GT Matrix
6. Mobil Uyumluluk
Google, mobil uyumluluğun bir sıralama faktörü olacağını açıkça belirtmiştir. Herhangi bir site içi arama motoru optimizasyonu yapmadan önce daima mobil uyumluluğu kontrol edin. Mobil uyumlu web siteleri kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunar ve Google sıralamanızı yükseltir.
Mobil Uyumlu WordPress Eklentileri
- WP Mobil Dedektör
- WordPress Mobil Paket 2.
- WP Mobil Sürüm
- JetPack
- AMP
7. Site haritaları
Site haritaları botların web sitenizi taramasını sağlar. Site haritaları, Google’ın web sitenizi doğru şekilde taramasına yardımcı olacaktır. Belirli sayfaları taramak istiyor olabilirsiniz, ancak bunlara herhangi bir bağlantınız olmayabilir. Site haritaları, istediğiniz sayfaları arama motoru dizininize eklemenize izin verdiği için SEO için önemli olabilir.
8. Kanonik
Canonical, web sitenizi kopya içerikten korur. Bu, site içi SEO çalışmaları için en önemli kriterlerden biridir, ancak birçok web sitesi bunu göz ardı eder. Google, bir web sayfasına web sitenizdeki farklı bir URL üzerinden erişebiliyorsanız yinelenen içerik olarak kabul eder. Google, yinelenen içeriğe sahip siteleri cezalandırır. Rel=”canonical” kullanarak yinelenen içerikten kaçının.
9. Ekmek Kırıntıları
Ekmek kırıntıları, ziyaretçilerin web sitenizin neresinde olduğunu bilmenize yardımcı olur. Google, kullanıcı deneyiminizi daha iyi anlamak için bunları kullanabilir. Örneğin; e-ticaret sitelerinde Kadın Giyim > Kadın Ayakkabı > Kadın Bot. Bu şekilde kullanılır.
10. Aşağıdaki içeriklere erişebilirsiniz:
Arama motorları web sitenizin içeriğini optimize etmelidir. Web sitenizi optimize ederken, orijinal içerik ve anahtar kelimeler kullandığınızdan emin olun. İçeriğiniz orijinal olmalı ve içerik kopyalamaktan kaçınmalısınız. Ayrıca anahtar kelimelerinize bağlantı vermelisiniz. Kendi içeriğiniz için kaç kelime kullanmanız gerektiğini belirlemek için rakiplerinizin içeriğini karşılaştırın. İçeriğiniz anahtar kelimeler ve özgünlük gibi önemli detayları içermiyorsa arama sonuçlarında iyi bir sıralama elde etmeniz zordur.
11. Sayfadaki Zaman
Site içi seo çalışmaları, kullanıcıların web sitesinde geçirdikleri süreyi dikkate alacaktır. İçeriğiniz akıcı ve özgün bir şekilde yazılmışsa, kullanıcının onu okuma olasılığı daha yüksek olacaktır. Sitenizde geçirilen süreyi artırmak için, kullanıcıları içeriğinizi okumaya devam etmeye teşvik eden içeriklere iç bağlantılar kullanabilirsiniz. SEO kriterlerini takip ederek sayfanızda geçirilen süreyi artırabilirsiniz.
12. URL Yapısı
Sitenizin içeriğini url metni ve isimleri olarak kullanın. Url aşırı uzun olmamalıdır. URL yapısındaki anahtar kelime kısa ve öz olmalıdır. İçerikte makale başlığınıza yer verin.
13. Yönlendirme 404
Silinen içerik geri eklenmiş ve 404 hatası alınmışsa Google web sitenizi olumsuz olarak değerlendirecektir. 404 hata sayfalarını düzeltmek için 301 yönlendirmesi kullanılmalıdır. 404 hata sayfası kullanıcı için hoş bir deneyim değildir ve Google sıralamanızı etkileyebilir.
14. Zengin Arama Sonuçları
Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak SEO için çok önemlidir. Zengin arama sonuçları, kullanıcıların arama sonuçlarında ilk sırada yer almasını sağlar ve trafiği artırır. İçeriğinizin zengin arama sonuçları için uygun şekilde biçimlendirilip biçimlendirilmediğini buradan kontrol edin.
15. Site İçinde Bağlantı Oluşturma
Sitenizin içeriği arasında bağlantılar oluşturmanın web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Google’ın arama botları, web sitenize yerleştirdiğiniz bağlantıların alakalı ve doğru anahtar kelimeler kullanıp kullanmadığını anlayabilir. Doğru site içi bağlantı yapısını kullanarak tarama bütçelerini iyileştirebilir ve daha hızlı indekslenebilirsiniz.
Site içi arama motoru performansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Zayıf yönlerini belirlemek için öncelikle web sitenizi analiz etmelisiniz. Site içi SEO çalışmalarınız, site içi analiz için kullandığınız araçlar tarafından yönlendirilecektir. Sitenizin zayıf yönlerini belirlemek için site içi araçlardan yararlanabilirsiniz.
Site İçi SEO Analiz Araçları Nedir?
- Screaming Frog SEO Örümceği
- Google Arama Konsolu
- Google Sayfa Hızı
- Semrush
- Ahrefs
- Google Anlytics
- Derin Sürünme
- Yoast WordPress SEO Editörü
- Rankh matematik SEO
- Hepsi SEO’da: SEO için WordPress Editörü
- WP-Rocket (Önbellek Eklentisi)
- Google Mobil Testi
Sitede SEO için ana kriterler nelerdir?
Kuralları ayrıntılı olarak açıkladık ve açıklamalar verdik. Bu site içi SEO Kuralları, sitenizi optimize etmek için çalışmalarınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
- Orijinal İçerik
- Hızlı Sayfalar
- H hiyerarşisine uygun başlıklar
- Mobil Uyumluluk
- Doğru Url Yapısı
- 301 Hatalı Sayfaları Yönlendirme
- Site Haritası
- Robot.txt
- Site Hızı
- Web siteleri için kaynak kodu
- Optimize edilmiş sayfalar
WordPress site içi SEO nasıl yapılır?
WordPress eklentileri site içi optimizasyon yapmayı kolaylaştırır. WordPress’te site içi SEO yaparken aşağıdaki eklentileri kullanmalısınız.
- Matematik Sıralaması
- Yoasat Seo
- Jetpack
- Yeniden Yönlendirme
- Kolay İçindekiler Tablosu
- AMP
Site İçi SEO Kurulumu
Web sitenizin SEO ayarları aşağıdaki gibi görünmelidir.
- Sitenizde çok yer kaplayan öğeleri ortadan kaldırın.
- Sayfanız için doğru başlık hiyerarşisini kullandığınızdan emin olun.
- Web sitenizi yavaşlatan öğeleri çıkarın.
- URL yapısını anahtar kelime bazlı bir yapı kullanarak oluşturun.
- Meta etiketlerinde sadece ilgili anahtar kelimeleri kullanın.
Kaynaklar
Site İçi SEO çalışması nasıl yapılır? Bu makaleyi yazarken kullandığımız kaynaklar sizin için mevcuttur.
Kitap
- Sorularla Seo – Kaan Gülten
- Uzmanından Seo – Kaan Gülten
- Enver Çakır – Stratejik SEO
Web sitesi
- neilpatel.com
- Wikipedia.org
- Seo Not Defteri