Dünyanın en iyi 15 arama motoru hangileridir? 2023’te En Büyük Arama Motoru
Web sitesi konumlandırma danışmanlarına en iyi arama motoru sorulduğunda akıllarına ilk olarak Google geliyor. Google’ın en iyi arama motoru olması hiç de şaşırtıcı değil. En iyi tanımlanmış Arama motoru En popüler dizilerin birçoğu Google tarafından yaratılmamış olsa da bugün hala kullanılmaktadır.
Örneğin, listemizin en üst sıralarına yükselen bazı arama motorlarının sorumlusu genç girişimcilerdir. Diğerleri ise siyasi faktörlerin bir sonucudur. Makalemiz size Amerikan arama motoru veya Rus arama motoru gibi uluslararası konumlar için doğru arama aracını nasıl seçeceğinizi anlatacaktır.
En büyük arama motorları hangileridir? 15 Arama Motorunu Kaydedin
Öncelikle en üst serilerdeki farklılıkları tartışmalıyız. En iyi seriler konuma göre farklılık göstermektedir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde Google en iyi arama motorudur, ancak Rusya ve Çin’de durum farklıdır. Her iki ülkenin de siyasi nedenlerle geliştirdiği kendi serileri vardır. Bununla birlikte, özel amaçlar için veya kemik müşterileri memnun etmek için farklı seviyeler kullanılır.
1. Bing Arama Motoru – ABD
En iyilerden biri olan bing arama motoru, microsoft tarafından Google’ın arama motoruyla rekabet edebilmek için geliştirilmiştir. Bing, her Windows bilgisayarda varsayılan olarak yüklüdür. Bing %6 fiyatla sunulmaya devam ediyor ancak google üzerinde büyük bir etki yaratmayı başaramadı.
Bing 2009 yılında gelişmeye başladı. Bing ilk olarak Kumo olarak tanıtıldı ve sloganı “Alışkanlıkları Değiştirmek” idi. Bing, web sitelerine hiperlink verme ve alt başlıklar yazma özelliği ile kullanıma sunuldu.
İlk piyasaya sürüldüğünde Windows reside arama motorunun yerini aldığı için Google’a rakip olacağı umuluyordu. İlk olarak beta olarak kullanıma sunuldu ve şu anda 40 farklı dilde kullanılabiliyor. Türkçe de buna dahildir. 2009’dan bu yana en dikkat çekici özellik arka plan resimlerinin sürekli değiştirilmesi oldu.
(Microsoft CEO’su) Steve Ballmer:“Dünyanın ikinci bir arama aracına ihtiyacı olduğuna inanmıyoruz. Bing ‘in bir Arama motorundan çok bir Karar Motoru ile ilgisi var.”
Bing’in hizmet anlayışı google’a karşı rekabet edebilmek için sürekli geliştirilmelidir. Sonuç olarak Bing arama motoru bu şirketleri sunacaktır çünkü Google da aynı şirketleri sunmaktadır.
- Bing Sağlık
- Bing Haritalar
- Bing Bilgileri (Microsoft Bilgileri)
- Bing Çeviri
- Bing Filmleri
- Bing İnternet Anlama
- Bing Promosyon
- Bing Cell
- Bing Insights
2. Google – Amerikan Arama Motoru
Google dünyanın en popüler arama motorudur. Bunun nedeni, google’ın yaratıcılarının müşterilere kesin içerik sağlamak için algoritmalar oluşturmuş olmasıdır. Google o kadar popülerdir ki, arama fonksiyonu optimizasyon standartları onun yönergelerine dayanmaktadır. Bunun nedeni, kullanıcıların büyük çoğunluğunun onu kullanmasıdır.
Google’ın pazar payı %76,28’dir. Bu da Google ile rakipleri arasında uçurum gibi bir şey. Google Arama Aracı üzerinde her geçen gün daha fazla ve daha iyi çalışan Larry Web Page ve Sergey Brin, kullanıcı odaklı bir altyapıya yüksek öncelik veriyor.
Google, birçok arama motoru için varsayılan araçtır, ancak müşteriler, kesin sonuçlar sağlayan algoritmaları nedeniyle google’a değiştirirler.
3. DuckDuckGo.com – Amerikan Arama Motoru
Duckduckgo muhtemelen listedeki en güvenilir arama aracıdır. Duckduck Go’nun arama motoru muhtemelen en güvenilir olanıdır çünkü sonuçları bulmak için farklı kaynaklar kullanır. Daha sonra bilgileri kullanıcıya sunar.
Duckduck serisi %0,5’lik bir sektör payına sahip. İstatistikler üzerinde çalışırken, günde 50 milyona yakın arama sorgusu olduğunu gördüm.
4. Archive.org
En popüler ve yaygın kullanılan serilerden biri olan archive.org’un temel özelliği, bir web sayfasının en eski modelini görüntüleyebilmenizdir. İnternette yer alan tüm web sitelerinin fotoğraflarını ve tarihlerini barındırıyor. Popüler web sitelerinin zaman içindeki evrimini archive.org’u kullanarak görebilirsiniz.
5. WolframAlpha Arama Motoru – ABD
WolframAlpha diğer tüm serilerden tamamen farklı bir arama motoru sunuyor. Bilim insanları bunu herkesten daha fazla kullanmaktadır. WolframAlpha Arama motoru Çevrimiçi hizmeti mevcuttur. Bu seri, arama dizinindeki aramaların varsayımsal fiyatlarını gösterir. Öncelikle aramalara yanıt veren hesaplama tabanlı bir sistemdir.
Wolfram Alpha yazılımını yaratan danışmanlar, Google’ın yeni icatla karşılaştırıldığında “Commodore 64 gibi” olacağını söylemişlerdir.
Stephan Wolfram tarafından 2009 yılında kurulan WolframAlpha bir veri motorudur. WolframAlpha bir veri motoru olarak ün yapmıştır ve bu nedenle matematik danışmanları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Herkesin herhangi bir zamanda veri girmesine olanak tanıyan bir web hizmetidir. Lansmanından kısa bir süre sonra hizmet halka açık hale getirilmiştir.
Wolfram Alpha motoru, bir kırsal, başlık, metropol veya tarih girdiğinizde hesaplar ve kesin bilgiler sağlar. Wolfram alpha motoruna İstanbul’u girdiğinizde, coğrafyası, nüfusu veya jeomorfolojik seçenekleri gibi birçok farklı seçenek elde edersiniz. Wikipedia’ya benzer bir bilgi motoru olduğundan, bir kullanıcının çeşitli konularda sahip olabileceği soruların cevapları arama sonuçlarında listelenir.
6. ASK.com Arama Motorları
Ask.com soruları yanıtlamak için kullanılabilir. Arama sorguları genellikle anket stratejilerinde kullanılır. Serinin birincil özelliği soru ve cevaptır. Ask.com’un arama motoru diğer serilerle karşılaştırıldığında en iyi tarayıcı değildir.
7. AOL.Com Arama Motorları
1983’ten beri faaliyette olan Aol, Amerika’da çok iyi bilinmektedir. Geçmişten günümüze kadar Amerika’nın en popüler dizilerinden biridir. Arama aracı kendi bünyesinde tarz siteleri barındırmaktadır. Genellikle en popüler arama motorları arasında ilk onda yer almaktadır. Anlık mesajlaşma ve e-posta mevcuttur. 2015 yılında Verizon Communications tarafından 4,4 milyar {dolar} karşılığında satın alınmıştır.
Farklı Şirketler
- Hareket halindeyken mesajlaşmak için uygulama
- E posta hizmeti
8. Baudi – Çince Arama Motoru
Çin’deki en büyük arama motorları. Bauidi Search siyasi amaçlar için kullanılmaktadır. Çinli yetkililer google ve yahoo gibi serilerin kullanımını kısıtladı. Çin hükümetinin belirlediği arama motoru erişilebilir hale getirildi, bu da Buidi Çin motoruna yol açtı.
Çinli yetkililer siyasi nedenlerden dolayı google’ın Çin’de kullanımını yasakladı. 1996 yılında rankdex robinli ve Eric xu baidu arama motorunu yarattı. Pekin’de 2000 yılında robinli ve ericxu tarafından başlatıldı.
Wikipedia, bauidi motorunun her geçen gün arama sayısını artıracağını bildiriyor. Bunun nedeni kısmen Çin’in son derece yüksek bir nüfus yoğunluğuna ve üstün bir iş ve bilgi altyapısına sahip olmasıdır. Herkes internete erişebilir ve arama taleplerinin sayısını artırabilir.
9. Yandex Arama Motoru – Rusça
Yandex Rusya’daki en popüler arama motorudur. Siyasi faktörler muhtemelen Yandex’in Rusya’da en çok kullanılmasının ana nedenidir. Google, Rusya ve ABD arasındaki farklılıklar nedeniyle çok popüler değil.
Merkezi Moskova’da bulunan bir Rus kuruluşu olan Yandex, tüm dünyada tanınmakta ve hizmet vermektedir. Yandex, piyasaya ilk çıktığında e-ticaret ve ürünler, ulaşım, navigasyon, hücre fonksiyonları ve reklamcılık alanlarında hizmet vermeye başlamıştır. 60’lık pazar payı ile Rusya’nın en büyük teknoloji şirketidir. En popüler serilerde Google ve Baidu’dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır.
Yandex’in ana gelir kaynağı, Yandex.Direct adı verilen bir ürün tanıtım sistemidir. Müşteriler arama yaptığında hizmet ve ürünlerle ilgili reklamlar görünür. Reklamcılar bu sistemi seviyor çünkü izleyicilerin istedikleri ürünleri bulmalarını sağlıyor. Rus tanıtım şirketi Yandex Direct en popüler olanıdır.
Ilya Segalovich ve ArkadiyVoloj 1996 yılında Yandex’i kurdu. Yandex ismi “yet another indexer” yani indeksleyici kelimesinin kısaltmasıdır. “Dizin oluşturmak” anlamına gelen “toindex” fiilinden gelmektedir.
Yandex ana sayfası Rusya’daki en popüler sitelerden biri olmalıdır. Toplam kullanıcı sayısı 56.000.000’dur. Rusya dışında farklı Orta Asya, Avrupa ve Asya ülkeleri de kullanıyor. Bunlar arasında Ukrayna, Kazakistan Özbekistan Kırgızistan bulunmaktadır.
10. Yahoo
Yahoo ilk kurulduğunda uzun yıllar Bing’in arama motorunu kullandı. 2015 yılında yahoo arama motoru google’ı kullanmak için bir anlaşma yaptı. 2018’den sonra yahoo programı müşterilere google veya bing kullanarak arama yapma olanağı sunacak. Yahoo serisi Amerika’da firefox web tarayıcısında standart olarak geliyor.
Yahoo, Jerry Yang, David Filo tarafından kurulan bilgi sağlayan bir şirkettir.
Yahoo, e posta ve e-posta ekiplerine benzer şirketler sağlamış ve daha sonra bu şirketlerle sektöre hakim olmaya çalışmıştır. Yahoo! Yahoo! web sitesi dünyanın en popüler web siteleri sıralamasında on üçüncü sırada yer almaktadır.
11. Webcrawler
Webcrawler’ın en önemli özelliği Google ile tamamen aynı şekilde çalışmasıdır. Web’i sorgular ve arama yaptığınızda sonuçları görüntüler. Ziyaretçilerinin çoğu Amerika, Hindistan ve Filipinler’den geliyor.
12. Dogpyle
Tanımlı olan serplerden çok farklı çalışır. Bir soru oluşturduğunuzda bir dizin gösterir. Bununla birlikte, Dogpile Arama Motoru sorunuz için tüm farklı serileri gösterir. Ayrıca herhangi bir reklam göstermez.
13. Excıte
Diğer serilere göre kendine özgü bir karakteristiği vardır. Dağınık bir ana sayfaya sahip olmayı tercih eder. Bu araç 30 gün içinde 5,3 milyon ziyaretçi çekmiştir. Site ziyaretçileri ABD ve İngiltere’den gelmektedir.
14. Contenko
Contenko en popüler arama motorudur çünkü yeni teknolojileri ilk benimseyen o olmuştur. Hindistan, Brezilya ve Flipping ülkesi en çok aylık ziyaretçi alan uluslararası yerlerdir. Çoğunlukla Asyalılar ve Güney Amerikalılar tarafından kullanılmaktadır. Asyalı müşterilerinin birincil nedeni siyasettir.
15. Ixquick Startpage.com, Hollanda Arama Motoru
Bu arama motorunun en önemli özelliği, diğer arama işlevleri gibi bilgilerinizi depolamaması ve dizüstü bilgisayarınızın işlemcisini yormamasıdır. Dizüstü bilgisayarınızın bitmesinden endişe etmeden istediğiniz kadar internette gezinebilirsiniz. Avrupa’da yoğun olarak kullanılıyor ve bu yerler arasında Amerika yoğun olarak kullanılıyor. Aylık 31.2 milyon ziyaretçisi vardır.
Davicd bodnick tarafından 1998 yılında ABD’de kurulan Ixquick, 14 farklı codec’te bilgi sağlayan bir arama motorudur. Başlangıçta 14 farklı codec’te bilgi sağlamak için geliştirilmiştir. 2005 yılında güncellenmiş ve tasarımı değiştirilmiştir. 2002 ve 2009 yılları arasında algoritmasını ve arama sonuçlarını bir kez daha güncelledi ve varsayılan arama motoru haline geldi.