IZRAELSKO ARAPSKI RATOVI PDF

June 17, 2020 0 Comments

Prekid vatre između Izraela i Egipta potpisan je na otoku Rodosu veljače , čime je okončan Prvi izraelsko-arapski rat. Izraelski teritorij je nakon rata bio. Izraelsko-arapski ratovi has 2 ratings and 0 reviews: Published by Alfa, Zagreb, pages, Hardcover. Get this from a library! Izraelsko-arapski ratovi. [Manojlo Babić].

Author: Goltirn Doulrajas
Country: Saint Lucia
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 26 February 2011
Pages: 379
PDF File Size: 6.63 Mb
ePub File Size: 6.62 Mb
ISBN: 135-3-60244-330-1
Downloads: 47595
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Taull

Slabljenje Osmanlijskog carstva krajem Kao odgovor na val antisemitizma, koji je u drugoj polovini Balfourove deklaracije u novembru U drugom dokumentu, tajnom dogovoru Sykes-Picot iz Arapsko useljavanje ubrzano je ekonomskim razvojem regije.

Na kraju, Velika Britanija oslabljena u II. U Kairu su Ujedinjeni narodi su Rezolucijom br.

Arapsko-izraelski rat – Wikipedija

Na temelju odluke UN -a u novembru Egipat, Sirija, Transjordanija, Irak i Libanon te mali vojni kontingent iz Jemena, a arapskim vojskama svakako treba pribrojati i aktivne arapske borce iz Palestine, kojima je zapovijedao klerik al-Susayn. Egipatske snage, koje su s otprilike S druge strane, palestinski Arapi se nisu nikad oporavili od poraza u ustanku rahovi Na inicijativu Ujedinjenih naroda Izraelska ofanziva “Dekel” bila je na sjeveru Palestine, a rezultirala je izraelskim osvajanjem grada Nazareta i donje Galileje.

  BEDDED BY HER LORD DENISE LYNN PDF

Istodobno je izraelsko ratno zrakoplovstvo napalo glavne arapske gradove KairoDamask i Aman. Na pritisak UN-a Od dijelova Palestine koje su nadzirale arapske vojske prostor zapadne obale rijeke Jordan anektirala je Transjordanija koja je U Siriji je u martu Jordanskog kralja Abdulaha je u izraelso Poraz u ratu U zemlji su Prvi izraelsko-arapski rat je u pogledu ljudskih gubitaka bio najskuplji rat koji je Izrael vodio, u ratu je poginulo oko 6.

Na arapskoj je strani poginulo oko 8. No, ratna prijetnja arapskog susjedstva bila je stvarna za Izrael i u poslijeratnom razdoblju.

Израелско-арапски сукоб

U razdoblju nakon rata Egipatska izrawlsko se u ratu Izrael je u tajnosti mobilizirao sve motorizirane jedinice kojima je raspolagao i pripremio se za iznenadni napad. U skladu s prije dogovorenim, Velika Britanija i Francuska Britanske i francuske jedinice povukle su se Egipatska vojska je tokom kratkog Sueckog rata Suecki kanal je bio zatvoren do Paradoksalno, pobjednicima Sueckog rata mogu se smatrati Izrael i Egipat.

Naserov panarabizam je Razdoblje nakon Sueckog rata nije prolazilo bez sukoba Izraela i okolnih arapskih zemalja.

  16F648A DATASHEET PDF

Na egipatski zahtjev Uvjerljiva izraelska pobjeda u ratu Naime, u februaru Porazi u ratovima U arapskom svijetu on je poznat kao Crni septembar.

Osim u Izraelu, palestinske izbjeglice su Afera Lavon, usmjerena protiv Egipta, a nazvana po izraelskom ministru odbrane Pinchasu Lavonu. Operacija izraelskih komandosa u Entebbeu Otmica autobusa u mjestu Avivim Moshav Najpoznatija akcija izvedena u saradnji s drugom egipatskom grupom Islamskim Jihadom jest ubistvo egipatskog predsjednika Sadata Ukupno je u Libanonu od S Ratkvi, slobodne enciklopedije.

Preuzeto iz ” https: Imenski prostori Stranica Razgovor. Na drugim projektima Wikimedia Commons. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 23 mart u Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se izarelsko i dodatni uvjeti. Commons ima datoteke na temu: