KESALAHAN JUVANA PDF

June 21, 2020 0 Comments

Kesalahan Juvana: Di manakah silapnya? Dewan Masyarakat. Garett, M. GarettSocial class and delinquency: prediction and outcomes of police juvenile. KESALAHAN JUVANA. Penglibatan golongan remaja dalam masalah juvana †¢Mengikut perundangan juvana, orang muda dan remaja. PERATUS KES KANAK-KANAK TERLIBAT DENGAN JENAYAH MENGIKUT KUMPULAN ETNIK, Chart Percentage of Children Involved In Crime by.

Author: Sagrel Sagami
Country: Panama
Language: English (Spanish)
Genre: Science
Published (Last): 9 November 2007
Pages: 396
PDF File Size: 16.95 Mb
ePub File Size: 3.90 Mb
ISBN: 812-5-20546-119-9
Downloads: 24046
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Samutilar

Sekolah Henry Gurney Wanita adalah institusi pemulihan yang di kelolakan oleh Jabatan Penjara Malaysia juvna menahan pesalah-pesalah juvana yang berumur 14 hingga 21 tahun. Pada awal penubuhan institusi untuk juvana ialah pada tahunapabila sebuah institusi pemulihan belia diperkenalkan di negara ini. Sekolah ini mempunyai mempunyai seramai lima puluh orang penghuni.

Kemudian sekolah ini telah dipindahkan ke Telok Mas, Kesalzhan dalam tahun Ianya terletak di suatu kawasan di tepi pantai Selat Melaka seluas 38 ekar dan lebih kurang 4 km dari Bandar Melaka. Penubuhan sekolah itu bermula dengan pengubalan satu ordinan dalm tahun yang kemudiannya membawa kepada terbentuknya Mahkamah Juvana. Sebelum Sekolah Henry Keaalahan pertama dibina Melaka, sebahagian Penjara Muar dijadikan Sekolah Akhlak Tinggi yang pertama di Tanah Melayu bagi menempatkan golongan remaja yang diperintahkan oleh Mahkamah Juvana supaya ditahan untuk pemulihan.

Women Central Prison ini mula diwujudkan apabila Kinta Prison yang menempatkan banduan lelaki telah mula menerima banduanita pada tahun Lingkungan tahun hinggaterdapat kira-kira orang banduanita yang ditahan di Central Women Prison yang kebanyakkannya di bawah hukuman singkat. Pada tahunada antara pesalah-pesalah wanita yang ditahan adalah pesalah wanita kesalajan di bawah umur 21 tahun. Mereka diasingkan daripada pesalah lain di kawasan bersebelahan Women Central Prison iaitu, bekas rumah Supritendent.

Jarak jauhnya lebih kurang 3 km dari Pekan Batu Gajah, Perak.

Keaalahan sama rata dan mengikut peraturan Pegawai dan sistem Borstal saling juvanq dan saling mempercayai antara satu sama lain.

Manakala logo Sekolah Henry Gurney Wanita ialah burung helang yang terbang dari api yang sedang marak. Ini bermaksud penghuni sedia untuk menerima pemulihan di sini dan menuju ke tempat yang lebih baik sebagai rakyat yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Pada awal penubuhannya penahanan penghuni adalah berdasarkan: Maka adalah sah disisi undang-undang bagi Mahkamah manghantar pesalah itu ke Sekolah Henry Gurney.

Selain itu, antara undang-undang dan peraturan yang dijadikan panduan ialah, 2. Undang-Undang Penjara3. Peraturan — Peraturan Penjara4. Peraturan Sekolah Henry Gurney5. Perintah Tetap Ketua Pengarah Penjara dan 6. Undang-undang dan peraturan yang digunapakai kini adalah: Program ini keslaahan diwujudkan bagi memberi pemahaman dan penyesuaian diri terhadap objektif Jabatan Penjara, peraturan yang perlu dipatuhi dan hak-hak mereka sebagai penghuni dan aktiviti pemulihan yang perlu dilalui oleh mereka.

Pegawai yang berkebolehan akan ditugaskan secara rutin untuk mengajar penghuni yang berkenaan. Penghuni akan dibimbing oleh Pembantu Pengajar Agama mengikuti kelas yang dibahagikan kepada 3 peringkat pengetahuan agama iaitu, peringkat rendah, peringkat kesaalahan, dan peringkat tinggi. Penghuni yang beragama lain seperti Buddha, Hindu atau Kristian akan mengikuti kelas atau ceramah keagamaan oleh penceramah sukarela. Jadual kelas atau ceramah adalah sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Program-program agama adalah secara intensif meliputi sepanjang tempoh tahanan penghuni di sini. Sasaran jhvana ialah penghuni baru yang menjalani program orientasi. Kelas ini bermula jam 2.

Diadakan 2 kali sebulan. Sembahyang berjemaah melibatkan 5 waktu solat iaitu Subuh hingga solat Isyak.

Mereka dilatih dan digilirkan setiap hari supaya mereka dapat membawa makmum dengan cara yang betul. Amalan yang dilakukan pada setiap bulan Ramadhan ialah berpuasa dan solat terawih dan witir selepas solat Isyak dan berpuasa. Kelas membaca al Quran diadakan 5 kali seminggu. Kelas ini bermula dari jam 9. Tadarus Al Quran pula diadakan sepanjang Bulan Ramadhan.

  ANASTASIA THE RINGING CEDARS PDF

Kelas Bimbingan Tajwid pula diadakan seminggu sekali pada hari Rabu dari Jam 2. Pegawai ini adalah bertugas khas untuk memberi bantuan kaunseling kepada penghuni dalam sesi kaunseling individu, kaunseling kumpulan atau kelompokmotivasi dan kanseling keluarga. Kelas diadakan seperti sekolah biasa iaitu, setiap hari Isnin hingga Jumaat bermula jam 8. Sekolah ini digunakan buat pertama kalinya pada tahun Institusi yang ditubuhkan bagi kanak-kanak lelaki ini telah mengalami 3 kali perubahan dari segi namanya.

Ianya bermula dengan nama “Sekolah Akhlak Tertinggi” pada tahun kepada “Sekolah Latihan Pemuda” pada tahundan berubah untuk kali ketiganya menjadi “Henry Gurney School” pada 15 Mei iaitu sempena pembukaan rasminya yang dilakukan oleh mendiang Sir Henry Gurney. Setiap penghuni akan berhadapan dengan tiga bentuk latihan iaitu latihan kerja kasar iaitu bagi yang baru masuk atau yang melanggar peraturan, latihan kerja sederhana bagi yang telah berjaya mengikuti latihan awal dan latihan kerja mahir bagi yang telah mahir dalam kerja-kerja seperti pertukangan, kimpalan, motormekanik dan lain-lain.

JENAYAH KANAK-KANAK DAN UNDANG-UNDANG JUVANA DI MALAYSIA by Rozana Reduan on Prezi

Sebagai sebuah institusi yang ditubuhkan khas bagi memperbaiki akhlak penghuni yang telah terpesong maka sekolah ini menitikberatkan kepada dua bentuk latihan yang berlainan iaitu vokasional dan akademik.

Apa yang ketara, purata penghuni-penghuni yang berada di sini kurang meminati bidang akademik berbanding dari vokasional. Penghuni lelaki Sekolah Henry Gurney telah ditempatkan ke Keningau manakala penghuni wanita dikekalkan dan telah diletakkan di bawah pengurusan Penjara Wanita. Aktiviti latihan vokasional untuk banduan meliputi bidang kemahiran seperti salun kecantikan, jahitan dobi, mendjanting batik dan katering.

Orang awam adalah dialu-alukan untuk mendapatkan perkhidmatan dalam bidang yang dinyatakan dan boleh berhubung dengan Pegawai Perusahaan pada waktu pejabat. Waktu perjumpaan untuk banduan bagi institusi ini adalah seperti berikut: Isnin – Tutup Selasa — Jumaat – 8. Sekolah Henry Gurney II ini meliputi kawasan seluas Pada awal operasi, PTK hanya mempunyai 8 orang kakitangan dan mempunyai 2 blok domitori, sebuah pejabat pentadbiran, sebuah dewan makan dan sebuiah stor.

Ketika PTK beroperasi, banduan-banduan diberikan latihan seperti menanam rumput, bercucuk tanam, menternak ikan air tawar, penanaman padi bukit dan menternak binatang seperti lembu, kuda, ayam dan khinzir.

Pada tahunperusahaan tenusu telah diperkenalkan di mana hasil susu tersebut dihantar ke Jabatan Haiwan dan Perusahaan Ternak Keningau.

Pada 13 Ogospemindahan pertama budak-budak nakal iaitu seramai 20 orang yang telah dipilih daripada Sekolah Henry Gurney, Kota Kinabalu telah dilakukan. Untuk menjamin keselamatan dan keselesaan penghuni dan kakitangan, aspek-aspek keselamatan telah dipertingkatkan dengan menambahkan Jerman Barb Wire pada pagar chain ling yang sedia ada di samping pembinaan bilik-bilik asingan, pondok pengawal, surau, dewan kuliah dan perpustakaan.

Sama seperti banduan, penghuni-penghuni SHG Keningau diberikan latihan menternak binatang seperti lembu tenusu, kambing, menternak air tawar, berkebun sayur dan lain-lain lagi yang memberi manfaat kepada penghuni.

Selain latihan tersebut, pembangunan rohani tidak diabaikan di mana bimbingan agama diberikan mengikut anutan agama masing-masing. Dalam perkara ini, penceramah agama biasanya datang dari Pusat Latihan Dakwah Keningau dan pihak gereja St. Francis Xavier, Keningau serta daripada kakitangan di institusi ini.

Bagi penghuni yang masih berminat untuk belajar dan berkelayakan, mereka diberi peluang untuk menduduki peperiksaan Penilain Menengah Rendah atau Sijil Pelajaran Malaysia. Aktiviti kesalahqn juga tidak diabaikan dengan memberikan peluang kepada penghuni untuk bersukan dan bermain bola sepak di samping menjalankan indoor games seperti karom, catur dan lain-laian lagi.

  DOSSIER STATISTICO IMMIGRAZIONE CARITAS MIGRANTES 2011 PDF

Chau Ching Tang P. Anthony Lajingga hingga P. Henry Ng hingga P. Din Paiman hingga sekarang Waktu perjumpaan untuk penghuni bagi institusi ini adalah seperti berikut: Isnin hingga Jumaat – Tidak apa-apa jua dalam akta ini selain seksyen 15 dan 16, boleh menyentuh kuasa-kuasa mahkamah tinggi dan segala kuasa yang boleh dijalankan di bawah akta ini oleh sesuatu Mahkamah Juvana mengenai seseorang pesalah juvana boleh dengan cara yang sama dijalankan oleh mahkamah tinggi dan sebagai tambahan mahkamah tinggimahkamah seksyen dan mahkamah majistret kesalzhan pertama adalah berkuasa memerintahkan supaya seseorang yang telah mencapai umur 18 tahun tetapi belum mencapai umur 21 tahun pada tarikh dibuat perintah itu ditahan di Sekolah Henry Gurney sehingga orang itu mencapai umur 21 tahun tetapi tidak selepasnya.

Penghuni yang majoriti beragama Islam akan dibimbing oleh pegawai Penjara yang telah dilantik.

There was a problem providing the content you requested

Kelas ini diadakan 5 kali seminggu. Dibuat selepas solat Maghrib dilakukan oleh semua penghuni bagi meningkatkan keimanan dan sebagai amalan mingguan. Zikir harian dibaca pada setiap waktu solat. Penghuni-penghuni akan dibimbing oleh seorang pegawai kaunseling terlatih berpangkat Inspektor Penjara. Penghuni akan diberi peluang mengikuti aktiviti sukan dan rekreasi sejam setiap hari bekerja manakala enam jam pada hari cuti dan kelepasan am.

Antara aktiviti yang dibenarkan ialah indoor game dan out door game seperti bola jaring, ping pong dan bola tampar. Selain itu, terdapat sebuah kantin dan dapur penghuni. Butir-butir dibawah adalah berdasarkan maklumat pada Januari Penghuni di dalam bengkel ini akan diberikan latihan teori dan praktikal seperti menjahit dan mengunting pelbagai polar pakaian wanita, uniform kakitangan, pakaian penghuni, cadar, langsir dan lain-lain.

Penghuni juga diajar cara menjahit sama ada menggunakan mesin jahit atau pun jahitan tangan. Disini juga terdapat kemahiran mempelajari jahitan sulaman daripada mesin sulaman. Bengkel ini menempatkan penghuni yang baru masuk iaitu, seramai 01 orang.

Sekolah Henry Gurney

Kebanyakan penghuni baru masuk akan ditempatkan di kesalahann. Bengkel ini menyediakan kemahiran asas seperti mengait, menjahit crostich, membuat alas kaki dan membuat kain selimut jahitan tangan daripada perca kain, dan kemahiran lain yang mudah dipelajari. Selain itu, bengkel ini menghasilkan hasil kraf daripada kertas.

Kakitangan bertugas merupakan seorang Wader Penjara. Secara rasminya Bengkel ini telah mula beroperasi pada Mac Bengkel ini melibatkan muvana orang penghuni. Penghuni dipilih, dilatih dan dibimbing oleh kakitangan yang bertugas teknik membuat batik. Penghuni diajar semua proses membuat batik dari mencanting juvama ke proses memasak dan menjahit. Antara produk dari bengkel ini ialah kaftan, baju kurung, kemeja dan frem batik.

Kantin Sekolah Henry Gurney Wanita melibatkan 1 orang penghuni sahaja. Keealahan menerima tempahan masakan serta menyediakan latihan kemahiran memasak kepada penghuni.

Di sini, penghuni akan diberi latihan seperti penyediaan kuih-muih, biskut, memasak lauk-pauk serta penyediakan hidangan. Kakitangan terlibat merupakan seorang Wader Penjara. Peruntukan tersebut telah digunakan sebagai permulaan untuk membeli sebuah ketuhar dan sebuah alat pengadun untuk membuat roti.

Terdapat 1 orang penghuni yang bertugas harian di sini. Menyediakan makanan untuk semua penghuni mengikut diet yang ditetapkan.